Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020

Ο ύπνος και ο θάνατος

Ο ύπνος και ο θάνατος κατά την "μυθολογία" ήταν αδέλφια, μάλιστα σύμφωνα με την αναφορά του Ησίοδου ήταν «δίδυμα»  αδέρφια.


Αυτό και μόνο αναμφίβολα μπορεί άνετα να δώσει "τροφή" σε πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να τους φυτέψει κάπου στην άκρη του μυαλού τους, το ερώτημα σχετικά με το τι σημαίνει ύπνος και θάνατος. Μάλιστα ο Ησίοδος τους αναφέρει σαν «δεινούς» θεούς, που κατοικούν στα έγκατα της γης και ούτε καν τους βλέπει το φως του ήλιου.


Ο θάνατος σε κάποιες αναφορές παρουσιάζεται σαν γιατρός, όπου με την "επέμβαση" του λυτρώνει τους ανθρώπους, από τον πόνο που νιώθουν από αρρώστιες, ατυχήματα κτλ. Η περιγραφή λοιπόν του Ησίοδου, κατά κάποιο τρόπο μας βάζει στην διαδικασία να δούμε τον θάνατο με άλλο μάτι, ίσως σαν να μην είναι κάτι τόσο φρικτό όσο νομίζουμε (σύμφωνα με την αναφορά του) πάντα.

Αλλά πια η σχέση του ύπνου και του θανάτου; εδώ είναι το σημείο που εμείς θα κάνουμε μια τελείως προσωπική ανάλυση.

Αυτό που εγώ αναρωτιέμαι, είναι, γιατί κατά τον ύπνο μας έχουμε την δυνατότητα να συναντούμε η να μας συναντούνε νεκροί; Γιατί ενώ όταν είμαστε ξύπνιοι δεν έχουμε συναντήσεις με νεκρούς, ενώ κατά τον ύπνο μας πολλές φορές έχουμε; πιστεύω η συγκεκριμένη απορία εύλογα θα υπάρχει και σε άλλους ανθρώπους. Ίσως ήταν πέρα από την λογική η ίσως ακόμα και πέρα από την φαντασία, να πούμε ότι όταν ο άνθρωπος κοιμάται, μπορεί η "ψυχή" του να πλανιέται στον άυλο κόσμο, όμως ίσως σ'αυτόν τον κόσμο μπορούν να πλανιούνται και οι νεκροί, αφού υπάρχει μόνο η "ψυχή" τους. Σίγουρα ο παραπάνω συσχετισμός δεν έχει καμία υπόσταση κυρίως επιστημονικά, όμως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει στην άκρη του μυαλού κάποιον ανθρώπων.

Ίσως να μας δίνει "τροφή" το ότι κατά την μυθολογία, ο ύπνος και ο θάνατος ήταν δίδυμα αδέρφια, ίσως η παλιά φράση που ακούγαμε κάποτε κι έλεγε «ο ύπνος είναι μισός θάνατος» ίσως. Κανείς δεν μπορεί να έχει αποδεδειγμένα κάποια απάντηση πάνω σε αυτό, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποβιώσει και ταυτόχρονα να γυρίσει και να κοιμηθεί, ώστε να μας δώσει τα φώτα του και για τις δύο αυτές εκδοχές.

Άραγε ο ύπνος είναι ο «συνδετικός κρίκος» με κάποια άλλη διάσταση; κάποια διάσταση που "συνυπάρχουν" οι ψυχές; και το βασικό ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι; θα μπορούσε να είναι δυνατή η αποχώρηση της ψυχής κατά τον σωματικό ύπνο;

Η προσωπική μου άποψη λέει ότι πέραν του ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση πάνω σε αυτό, σίγουρα γεννιούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα.