Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020

Οράματα ετοιμοθάνατων

Κατά την στιγμή του «σωματικού» θανάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχει ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων, που έχει οράματα. Τα οράματα αυτά αφορούν αγγέλους, ακάθαρτα πνεύματα η ακόμα και συγγενικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αποβιώσει.

Έχουν γίνει αναφορές από συγγενικά πρόσωπα ψυχορραγούντων, ότι ο άνθρωπος του πριν τον θάνατο του, έχει αναφέρει ότι "συναντήσει" στον ύπνο του κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Το περίεργο όμως σε αυτήν την υπόθεση, είναι ότι όλες αυτές οι αναφορές κάνουν λόγο για πρόσωπα τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή. Τέτοια «όνειρα - οράματα» έχουν αναφερθεί κυρίως, από λίγες ώρες μέχρι και μια ημέρα πρίν επέλθει ο θάνατος του ανθρώπου. Σε άλλες περιπτώσεις άνθρωποι που ψυχορραγούν, είτε με αναφορά των ίδιων, είτε με την εκδήλωση συναισθημάτων, γίνεται λόγος για "συναντήσεις" με αγγέλους η ακάθαρτα πνεύματα. Κάποιες φορές το συμπέρασμα αυτό βγαίνει κυρίως από τον τρόπο και τα συναισθήματα, του ψυχορραγούντος ανθρώπου. Παράδειγμα ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, σε κάποια αναφορά του στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, περιγράφει τι συμβαίνει εκείνες τις στιγμές, στους κοινούς αμαρτωλούς κατά τον θάνατο τους. Μας λέει λοιπόν, "Διά τούτο λοιπόν και είναι δυνατόν τότε ν' ακούσης πολλούς να διηγούνται φοβερές ιστορίες και οράματα φρικτά, που δεν ημπορούν ούτε καν να τα αντικρύσουν οι μελλοθάνατοι, και τινάσσονται με μεγάλη ορμή πάνω στο κρεββάτι που είναι εξαπλω­μένοι και βλέπουν με τρόμο τους παρευρισκο­μένους, επειδή η ψυχή τους προσπαθεί να εισ­χώρηση βαθύτερα και διστάζει εξ αιτίας του φόβου".

Από την άλλη πλευρά είναι και αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν οράματα αγγέλων, όπου λίγα λεπτά πριν τον θάνατο τους, η όψη τους αλλάζει, βγάζουν μια ηρεμία, ένα αίσθημα απέραντης γαλήνης, που θα έλεγε κανείς ότι ζούνε τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους.

Πέρα όμως από τα οράματα των αγγέλων και των δαιμόνων, σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι λίγο πριν πεθάνουν, έχουν αναφέρει ότι ονειρεύτηκαν αγαπημένα πρόσωπα (που δεν ζούνε) να τους πλησιάζουν, με σκοπό να τους παραλάβουν και να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους. 

Η επιστημονική πλευρά πάνω σε αυτό το σκέλος είναι κάθετη, πρόκειται για «παιχνίδια» του εγκεφάλου λόγο της κατάστασης που βρίσκεται, όπως κι αν έχει σίγουρα δεν μπορεί να απαντήσει κανένας με σιγουριά.